Opredelitev eko-geo-lova

From Smart Places Network
Jump to: navigation, search
This page is a translated version of the page Definition Öko GeoCach and the translation is 100% complete.


Opredelitev eko-geo-lova

Eko-geo-lovi so del Pametnih lokacij, ki so predstavljeni v Mreži Pametnih lokacij.

Eko-geo-lovi nam v smislu gozda, drevesa in podnebja predstavljajo kraje in poti, ki izstopajo in na katerih se je treba držati vseh potrebnih ukrepov, da naravi ne škodimo. V ospredju so naravna doživetja, ne pa lov za zakladom za vsako ceno.


Zasnovanje eko-geo-lova

Stike za eko-geo-lov pripravijo na stičnih točkah pametnih krajev inSkavti Pametnih lokacij jih predstavijo v mreži pametnih krajev.


Osnovna pravila eko-geo-lova

Naslednja pravila lova se bodo pravim eko-geo-lovcem zdela dobra. Vsem vam želimo v naravi prijazni obliki predstaviti lepe kraje. Geo-lov in lov za zakladom, ki vas peljeta kamorkoli brez pravil, nista v nobeni povezavi z našim eko-geo-lovom.

Velika večina geo-lovcev so na splošno zelo odgovorni ljudje. Družine, ki gredo na lov na izlet konec tedna, prijatelji, ki gredo na lov med dopustom, vsi, ki radi potujejo in želijo odkriti nove kraje, da bi uživali v čaru, ki jim ga nudita kraj in narava. Vsi zgoraj omenjeni bodo oboževali naš lov.

Mogoče lahko vsi skupaj z našim lovom predstavimo tudi dober odnos do narave in gozda in lahko imenujemo temeljna pravila vedenja. Velikokrat se stvari zgodijo nepremišljeno ali zaradi neznanja. Na primer organiziranje lova v skalnato razpoko, kjer spijo netopirji.


Vidik Opomba
Odgovornost namesto nepremišljenosti Kraji, ki bi jih preveliko število obiskovalcev ogrozilo, ker na njih ni primernih zaščitnih ukrepov kot je zapora poti, niso del eko-geo-lova.
Opazovanje narave po poteh Dragocene naravovarstvene površine, ki lahko obiskovalce vodijo po poteh, kot je krožna pot ob gozdnem močvirju ali podobno, so seveda optimalni pametni kraji in lahko skrivajo na svoji poti tudi eko-geo-lov.
Brez lova na občutljivih krajih Občutljivi kraji so skalnate stene (skalnata gnezdišča), strme stene ob rekah (gnezdišča za duplarje kot so vodomec, čebelar in drugi), močvirja (ogroženi kraji), zaščiteni gozdovi (npr. gozd tise), naravovarstvena območja (kar je seveda samoumevno). Tovrstni kraji sami po sebi niso primerni za eko-geo-lov. Samo če ji opazujemo od daleč in ne motimo življenja, lahko poteka tudi tukaj eko-geo-lov s primerne razdalje.
Brez lova na zasebnih zemljiščih Kraji na zasebnih posestvih so seveda tabu. Sem sodijo vsi kraji v zasebnih gozdovih, npr. v gozdu, ki nima javno dostopne poti. Eko-geo-lov ne poteka po sredini gozda, ampak po gozdnih poteh. To je pomembno tudi zaradi varnosti in zaradi zasebno-pravnih zakonov.
Dnevi odprtih vrat lova Posamezni kraji podjetja ali posamezni izdelki ne morejo biti eko-geo-lov, razen če tu poteka organiziran dogodek ali dan odprtih vrat na temo gozd ali podnebje.