'''Dokument s podatki o oznakah'''

Iz Smart Places Network
Skoči na: navigacija, iskanje
Ta stran je prevedena različica strani Label Steckbriefe in prevod je 100 % dokončan.

Drugi jeziki:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎italiano • ‎slovenščina
Slika lesenih pisal iz domačega lesa od blizu (Foto: HOLZ VON HIER)


Tukaj so dokumenti z informacijami evropskih ekoloških oznak


LES OD TUKAJ (HOLZ VON HIER (HVH)) – Nizkoogljični les (Low Carbon Timber)

HVH je evropska podnebna in ekološka oznaka za izdelke iz lesa od blizu (standard CoC) s hlodovino iz trajnostno upravljanih domačih gozdov (dokazilo o certifikatih FM za hlodovino: FM-FSC, FM-PEF ali primerljivimi).

Certificirajo vse skupine izdelkov iz lesa in NaWaRo (vključno s papirjem, celulozo, lesno energijo) kot tudi zgradbe (les v stavbah).

Profile_HOLZ_VON_HIER.ogg


FSC in PEFC

FSC in PEFC sta oznaki za gozd, ki veljata po vsem svetu. Z njima certificiramo trajnostno gospodarjenje z gozdovi v skladu s standardom upravljanja gozdov (FM-FSC, FM-PEFC). Standardi CoC oznake za gozdove (CoC-FSC, CoC-PEFC) se nanašajo na vse izdelke iz lesa, vključno s papirjem in lesom za energijo. Izvor izdelkov z oznako CoC-FSC ali certifikatom CoC-PEFC je iz celega sveta.

Profile_FSC.ogg

Profile_PEFC.ogg


Natureplus

Natureplus (Naravaplus) je močno prisotna oznaka na področju barv in izolacijskega materiala, načeloma pa certificira vse izdelke in skupine materialov. Od certificiranih izdelkov jih je (pribl. 641) 15 % NaWaRo izolacijskega materiala in 2 % talnih podov (med drugim večslojni parket in laminat).

Profile_Natureplus.ogg


Blauer Engel (Modri angel)

Oznaka Blaue Engel (Modri angel) označuje kot najstarejša ekološka oznaka na svetu že > 14.000 izdelkov predvsem na področju električnih aparatov, IT, barv, lakov in recikliranega papirja. Približno 0,6 % certificiranih izdelkov so leseni izdelki.

Profile_Blue_Angel.ogg


Ecolabel (EU Blume) (Ekološka oznaka –EU Marjetica)

Evropska marjetica je analogna modremu angelu. Med doslej certificiranimi izdelki (774) predvsem na področju gospodinjskih aparatov je okrog 8 % izdelkov iz papirja. Sicer doslej na seznamu certificiranih izdelkov ni lesenih izdelkov.

Profile_ecolabel.ogg


Avstrijska ekološka oznaka (Österreichisches ecolabel)

Ekološka oznaka Ö načeloma certificira vse skupine izdelkov in materialov. Približno 10 % certificiranih izdelkov (438) je lesenih izdelkov in 3 % papirnatih izdelkov.

Profile_ÖEcolabel.ogg


Nordic Swan

Oznaka Nordic Swan (Nordijski labod) certificira predvsem stavbe in energetske izdelke. Doslej so 5 % certifikatov (2.578) podelili majhnim zgradbam iz lesa.

Profile_Nordic_swan.ogg


EPEA (znana tudi kot Od zibke do zibke)

EPEA je ameriška ekološka oznaka, ki označuje vse vrste izdelkov. Med doslej certificiranimi izdelki (490) so 3 % lesenih izdelkov in 1 % izdelkov iz papirja.

Profile_EPEA.ogg


Naslednji listi s podatki o oznakah so dopolnjeni, ker so relevantni tudi kot ekološke oznake v ES. Podeljujejo jih med drugim tudi za električne aparate, računalnike in luči.

Profile_Energy_Star.ogg

Profile_TCO.ogg

Profile_Energy_Labeling.ogg

Profile_CE_label.ogg