Nabor orodij

Iz Smart Places Network
Skoči na: navigacija, iskanje
Ta stran je prevedena različica strani Toolkit in prevod je 100 % dokončan.

Drugi jeziki:
Deutsch • ‎English • ‎français • ‎italiano • ‎slovenščina


Nabor vzorčnih primerov izdelkov
Seznami z informacijami o značilnostih izdelkov vam posredujejo več informacij o najpomembnejših skupinah lesenih izdelkov v primerjavi z drugimi skupinami gradbenih izdelkov. To je lahko osnovna informacija o uporabi lesa v vaših objektih. Seznami z informacijami o značilnostih skupin izdelkov

Poiščite izdelke iz lesa z nizko obremenjenostjo z ogljikom v alpskem prostoru možnosti nakupa.

V vsaki zasebni hiši je prisoten les kot gradbeni material, pa čeprav le v ostrešju. Zaradi podnebja in regije naj bo to vedno les od blizu (Foto: HOLZ VON HIER)
Banka podatkov o objektih v alpskem prostoru
Banka podatkov o objektih in stavbah v alpskem prostoru, ki so bile nagrajene z novo in inovativno nagrado nagrada za regionalni les v alpskem prostoru.

Nagrajene objekte si lahko ogledate tukaj: lokacija nagrajenih objektov


Tudi pri večnadstropni leseni gradnji lahko uporabimo les od blizu. Stavbe s certifikatom les od tukaj (HVH Zertifikat) (Foto: HOLZ VON HIER)
Okoljske oznake
Okoljske oznake so za ES osrednjega pomena pri trajnostni gradnji, nakupih in nabavah. Raznolikost izdelkov je vedno večja in verige izdelkov vse bolj globalne in nepregledne. Uporabo oznak priporoča ES. Tukaj je na voljo primerjava najpomembnejših okoljskih oznak matrica primerjave okoljskih oznak. Odprto poročilo: okoljske nalepke.

Več informacij v listih z informacijami o oznakah.

Narava je več kot seštevek njenih posameznih delov. Enako so raznoliki tudi vidiki trajnosti (Foto: HOLZ VON HIER)
Ocenjevanje stavb
V spodnjih poročilih boste našli informacije o najpomembnejših sistemih ocenjevanja stavb in primerjavo označevanja in kriterijev.


Odpri poročilo: Sustainable building certification.ogg


Vse stavbe služijo svojemu namenu, pri nas in v naravi, trajnostno pa lahko gradimo samo z in ne proti naravi. (Foto: HOLZ VON HIER)
LES OD TUKAJ (HOLZ VON HIER) Kratke informacije

Holz von Hier (Les od Tukaj) : (1) Ekološka oznaka, (2) istoimenska splošna iniciativa, (3) odprta mreža podjetij, ki izdelujejo, prodajajo in vgrajujejo izdelke iz dokazano podnebju in okolju prijaznega lesa od blizu.

Letak HOLZ VON HIER (LES OD TUKAJ) v več jezikih za kupce, podjetja, načrtovalce in občine, najdete na povezavi: Letak HOLZ VON HIER.

Letak za kupce-HvH-SL.ogg (DE). Letak za NAČRTOVALCE -HvH-SL.ogg (DE). Letak za podjetja -HvH-SL.ogg.


Za stike v alpskem prostoru glej Kontakti

Več podrobnosti o HOLZ VON HIER (LESU OD TUKAJ) in njegovih orodjih (Foto: HOLZ VON HIER)
Orodja LESA OD TUKAJ (HOLZ VON HIER)
HOLZ VON HIER nagovarja načrtovalce, občine, podjetja, kupce in širšo javnost. Nudimo vam izčrpne informativne materiale in orodja. Pobrskajte in našli boste, kar iščete.

Več informacij si oglejte na povezavah

LES OD TUKAJ za kupce

LES OD TUKAJ za načrtovalce

LES OD TUKAJ za občine

LES OD TUKAJ za podjetja

LES OD TUKAJ za lastnike gozdov

Več o temi LES OD TUKAJ (Les z nizko obremenjenostjo z ogljikom) (Foto: HOLZ VON HIER)
Primerjave CO2
Primerjave CO2 za najpomembnejše skupine lesenih gradbenih materialov jasno pokažejo, kako pomembni so izdelki iz lesa od blizu za varstvo podnebja.

Za posamezno državo specifični potenciali prihrankov CO2 za Nemčijo, Avstrijo, Italijo, Slovenijo in Francijo kažejo, da bi se pri konsekventni rabi lesa od blizu njegovi učinki na podnebje močno povečali.

Primerjave CO2

Številna drevesa so občutljiva na podnebne spremembe in se nanje tudi odzivajo, kot npr. cvet lipe (Foto: HOLZ VON HIER)
Osnovna podpora
V osnovni podpori za načrtovalce in občine so vam na voljo naslednje informacije:

Poročilo o gradnji ali prenovi.ogg

Ekspertize, presoje, pravilniki

Primeri najboljše prakse v smernicah in programih financiranja

FAQ – najpogostejša vprašanja

Pregled področij uporabe lesenih izdelkov

Vrhunec trajnosti je v Alpah graditi z lesom iz Alp, a bodite pozorni na dokaze o lesu od blizu. Slika vrha Mont Blanca (Foto: HOLZ VON HIER)
Izobraževanja CaSCo
Informacije o izobraževanjih v alpskem prostoru o projektu CaSCo (Carbon Smart Communities) v evropskem programu za alpski svet so na voljo na CaSCo spletni strani - Rezultati projekta (https://www.alpine-space.eu/projects/casco/en/project-results). Partnerji iz Italije (Lead), Nemčije, Avstrije, Francije in Slovenije so pripravili pakete osnovnih izobraževanj za načrtovalce s področja lesene gradnje za svojo regijo, ki so jih deloma dopolnili s programi, specifičnimi za vsako državo.
Logotip EU-projekta CaSCo (Foto: HOLZ VON HIER)
Usposabljanja za nizkoogljični les
V nemško govorečem prostoru nudimo skupaj z organizacijo načrtovanja prireditve nadaljnjega izobraževanja. Več o tem si oglejte na povezavi Usposabljanja za nizko-ogljični les (LCT).
Dokazan domač les od blizu je prednost za stranke. Izobraževanja za LCT trening vam nudijo nadaljnje izobraževanje in hkrati dodatne točke pri vaših kupcih. (Foto: HOLZ VON HIER)
Mreža načrtovalcev v Alpskem prostoru
Tukaj lahko najdete načrtovalca v alpskem prostoru, ki ima izkušnje z lesenimi stavbami.

Low Carbon Timber Planer

Pri načrtovanju bolj podnebju prijazen les gre po krajši poti kot mislite. Slika lesene gredi dvigala za stavbo, v kateri so vse strukturne konstrukcije prejele certifikat HVH (Foto: HOLZ VON HIER)
Podnebne občine v alpski regiji
Ste občina zavezana varovanju podnebja in kratkim razdaljam? Potem ste zelo dobrodošli, da se pridružite zavezništvu z nizkimi emisijami ogljika. Tu boste našli informacije in prejšnje udeležence:

Low Carbon Timber Alliance

Low Carbon Timber – Podnebju prijazen les od blizu v razpisu pomeni podporo svoji regiji (Foto: HOLZ VON HIER)
Dobavitelji
Tukaj so predstavljena podjetja, ki se ukvarjajo z obdelavo in predelavo lesa v alpskem prostoru in nudijo lesene izdelke z dokazilom LES OD TUKAJ ali/in z regionalno oznako: Dobavitelji.


Domača podjetja lesnega gospodarstva so inovativna in okolju prijazna. Tehnične vrednosti njihovih izdelkov so praviloma veliko boljše, kot je predpisano z zakoni, hkrati so izdelki okolju prijazni in cenovno ugodni za kupca v fazi uporabe. Slika: televizija pri izdelovalcu lesenih oken, ki v svoji proizvodnji namesto lesa, ki se tipično uporablja v ES za izdelavo oken in se imenuje meranti (tropski les), uporablja LES OD TUKAJ (Foto: HOLZ VON HIER)
Lastniki gozdov
Tukaj so na voljo naslovi relevantnih gozdarskih organizacij v alpskem prostoru.

Odpri Zemljevid lastnikov gozdov v Alpskem prostoru

Gozd je v naših regijah tako raznovrsten kot njegovi lastniki, od državnega gozda, do občinskega z lastništvom od večjih gozdnih površin do tistih najmanjših lastnikov gozda. In gozd je v Evropi veliko bolj raznovrsten in v njem je več različnih drevesnih vrst, kot si večina ljudi predstavlja. Slika: zaščiten lepi čeveljc v gozdu zasebnega lastnika, kjer raste, čeprav njegov gozd ni naravno zaščiteno območje, preprosto iz čistega veselja (bravo!) (Foto: HOLZ VON HIER)